Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Prilikom zamene ležajeva na veš mašinama koje imaju spoljni nosač osovine potrebno je obratiti pažnju na nekoliko bitnih stavki koje ćemo navesti u ovom članku. Kvar se manifestuje tako što je sama mašina glasnija prilikom centrifugiranja, javlja se takozvano brujanje, kao i postoji zazor u samoj osovini koji se može osetiti na bubnju.

 Sam postupak zamene ležajeva počinjemo skidanjem gornjeg i zadnjeg poklopca. Nakon toga potrebno je skinuti kaiš i remenicu,time smo oslobodili prostor za odvijanje šrafova koji drže sam nosač za kadu. Kada smo odvili zavrtnjeve, ukupno ih ima 6, možemo skinuti kućište. Prvo skidamo semering i nakon toga je potrebno izvući ležajeve iz kućišta. Prilikom vraćanja novih ležajeva u kućište moramo proveriti mere samog kućašta jer nam je potrebno čvrsto naleganje. Silom delujemo isključivo na spoljnu košuljicu jer time izbegavamo oštećenje novih ležajeva. na slikama ispod možete videti izgled starih i istrošenih. Kao i nove koji su prethodno uglavljeni u kućište. Semering ima ulogu da zaštiti ležajeve od prodora vode iz bubnja veš mašine

Kućište ležajeva   

 Pre vraćanja nosača ležajeva, proverite mere osovine, odnosno da li odstupaju od zadatih vrednosti. Ukoliko su manje mere od potrebnih doćiće do zazora između osovine i ležaja, kao i zazora između osovine i semeringa. Prvi zazor rezultira ponovnim bučnim centrifugiranjem, a drugi prolaskom vode u ležaj i smanjivanjem vremena trajanja ležaja.

.Pogled na osovinu WA 583  Nameštena remenica

 Poslednja provera pre vraćanja poklopca je zategnutost kaiša. ukoliko je suviše labav potrebno ga je dotegnuti ili zameniti novim.

Za svaku popravku angažujte stručno lice,jer time obezbeđujete siguran rad vašeg uređaja kao i garanciju za urađenje radove.

Vaš servis Family electric